Psikolojik Sermaye
Pandemi ile birlikte hayatımıza giren #uzaktançalışma, çalışanları nasıl etkiliyor?
İşyeri sadece iş yapmaya gidilen bir yer değil. Aynı zamanda birçoğumuz için bir yaşam tarzı. Sosyalleştiğimiz, birbirimizden öğrendiğimiz, yakın ve sıcak iletişim kurduğumuz ortamlar işyerlerimiz. Uzaktan çalışmanın getirdiği sıkıntıların yanı sıra bir de hastalanma korkusu, evde izole olma, özgürlüğün kısıtlanması gibi birçok faktör de cabası.
Hal böyle olunca yorgunluk, bıkkınlık, #tükenmişlik, moral bozukluğunu çok duyar olduk tanıdıklarımızdan…
Seligman’ın liderliğinde ortaya çıkan #pozitifpsikoloji akımının türevlerinden biri olan #psikolojiksermaye ise kişinin güçlü yönlerine ve insan potansiyelinin gelişimine odaklı. İş dünyasına ilişkin yapılan araştırmalarda psikolojik sermayesi güçlü çalışanların verimlilik, iş performansı, örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışlarının da yüksek olduğu yönünde.
Psikolojik sermaye kimilerinde doğuştan mevcut. Kimilerinde ise geliştirilebilir, öğrenilebilir becerilerden oluşuyor. #Özyeterlilik, #iyimserlik, #dayanıklılık ve #umut psikolojik sermayenin dört boyutu olarak karşımıza çıkar.
Bundan sonraki süreçte hem çalışanlarımızın hem kendimizin psikolojik sermayesini nasıl güçlü tutabiliriz? Yorumlarınızı bekliyoruz 🙂